Mersin İngiliz Yağ Fabrikası
  • İŞVEREN
  • Mersin Valiliği

  • EKİP
  • Mimari Koruma:

    Umut Bilgiç, Serkan Songur, Merve Çolak Gözener, M. Çınar Ünal, Oğuz Bostancı, A. Yasin Eginligil

    Müze Yapıları ve Sergi Tasarımı:

    Seray Türkay Coşkun, Esatcan Coskun, Osman Sümer, Gökçe Naz Soysal [Stüdyo Nüve Mimarlık], Onur Yüncü [Onur Yüncü Mimarlık]

  • DANIŞMANLAR
  • Tarihsel Araştırma:

    Doç. Dr. Nida Naycı [Mersin Üniversitesi]

    Mühendislik:

    İnşaat – Öğr. Gör. İ. Ozan Demirel [Bilkent Üniversitesi]

    Yapı Malzemesi Analizi:

    Doç Dr. Ali Akın Akyol [Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi]

Mersin ili Akdeniz ilçesinde yer alan İngiliz Yağ Fabrikası, İngiliz kolonyal döneminin tipik mimari özelliklerini taşımakta ve 1900’lü yılların başına tarihlenmektedir. Yapı, kuzeydoğu-güneybatı uzantılı dikdörtgen bir plan üzerinde, zemin kat üzeri dört katlı olarak, yığma taş beden duvarları ve çelik iskelet sistemi bir arada kullanılarak inşa edilmiştir.

Proje, Belgeleme-Sorun Analizleri, Malzeme Analizleri, Tarihsel Araştırma-Restitüsyon, Müdahale Kararları-Restorasyon, Yeniden Kullanım ve Çevre Düzenleme projeleri ile İnşaat, Makine ve Elektrik Mühendisliği projelerini kapsamaktadır. Yeniden kullanım kapsamında yapı parseli içerisinde; sergi salonu, çok amaçlı salon ve servis işlevlerine sahip yeni yapılar ve bu yapıları çevreleyen açık alanlar tasarlanarak tarihi yapının kültür merkezi işleviyle kent hayatına dahil edilmesi amaçlanmıştır.

İngiliz Yağ Fabrikası koruma ve uyarlanabilir yeniden kullanım projesi, MIPIM / The Architectural Review Future Project Awards 2021’de “Eski ve Yeni” kategorisinde ve 2022 Ulusal Mimarlık Ödülleri’nde “Proje / Koruma” kategorisinde birincilik ödülü kazanmıştır.

Konum

Genel Görünüm

Görünüşler

Tarihi Yapı - Uyarlanabilir Yeni Kullanım

3 Boyutlu Görseller

3 Boyutlu Görseller

3 Boyutlu Görseller

3 Boyutlu Görseller